torsdag den 26. maj 2011

Julen







varer helt til påske siger de....nu da de er forbi så hedder det her  nok lidt for tidligt til juletanker :O) men det har da også en grund.

Det er nemlig sådan at jeg har lovet Lisbet at finde en opskrift til det Islandske Flatbraud så hvis i andre også har lyst til at prøve så kommer
opskriften her:
  • 300 gr Rugmel
  • 150 gr Grahamsmel
  • 1/2 tsk Bagepulver
  • 1/2 tsk Salt
  • 250ml ca. Kogende vand
Du kommer det hele i en skål, undtagen det varme vand,det kommer du i lidt ad gangen.Ælt det hele godt . Dejen skal være meget fast i det,men ikke tørt.Strø hvedemel på bordet og  tage lidt af dejen og rul ud til  ca 18 cm kage.Prikker huller i med en gaffel.Lægger det overskydende dej tilbage i skålen og ælter sammen med det andet,sådan bliver du ved indtil du er færdig med alt dejen.Varm en tyk jernpande på komfuret og læg en dejkage på den.  Panden MÅ IKKE smøres med fedt, den SKAL være tør. Kagen bages indtil der kommer sorte pletter på,så vendes den og bages ens på den anden side.Kagerne stavles på tallerken og der lægges en våd klud over hver gang du putter ny på,ellers bliver de tør.Opskriften siger også at man kan lige hurtigt få dem under rindende vand men jeg har en skål med vand i og dypper dem lige et øjeblik i vandet og stavler  på tallerken under en våd klud,det bliver de rigtig bløde af. Jeg gemmer dem i vådt viskestykke i en plasticpose natten over.
Jeg prøvede dem af to eller tre gange inden det lykkedes, så ikke være ked af hvis det ikke gør i første forsøg :) 
Flatbraud (Fladbrød) er spist hele året rundt i Island, men da vi plejer at spise det med røget lammekød på og det får vi kun til jul så syns jeg også at det kan være en af vores jule-traditioner ;). Flatbraud blev bagt helt tilbage i vikingetiden så mon ikke den stammer fra Danmark ;)


 Held og lykke med det Lisbet. Jeg syns det er SÅ flot at du vil holde i nogle af din mormors traditioner, det er vist det jeg prøver på hele tiden at give mine børnebørn.
Jeg syns det er SÅ vigtigt til senere tid ;)

Kan i have en rigtig god torsdag derude,den ser lys ud fra mit vindue,meen de lover buldr og brag senere på dagen;)

Knus og kram herfra
4

3 kommentarer:

  1. Kære Elfepigen,

    1000 tak for opskriften. Hvor er det sødt af dig at bringe den her på min opfordring. :-)

    Jeg må en tur i den lokale Spar-købmand efter rugmel og grahamsmel. Og så vil jeg glæde mig til at afprøve opskriften (med det køkkenudstyr jeg har til rådighed... har nemlig ingen jernpande.)

    Skal nok gi' dig en tilBAGEmelding...

    *SMIL & SOLSKIN* fra Lisbet

    SvarSlet
  2. Sæl. Les bloggið þitt oft. Gaman að lesa röget lammeköd :=) Varð að hugsa um hvað þú værir að tala um. :=) Takk fyrir skemmtilegt blogg. Kveðja frá Íslandi. Gerður

    SvarSlet
  3. Lisbet: Det var da skam SÅ lidt;) skulle det være en anden gang....Glæder mig til at høre nærmere;)

    Anonym: Gerdur:Mikid var tetta yndislegt ad heyra;)Ég held jú alltaf ad enginn lesi med hérna...!!!
    Svakalega gaman ad fá "komment" á íslensku :)
    Ástartakkir;)

    Knus og kram herfra

    SvarSlet

Tak for at give bloggen liv :)