onsdag den 22. februar 2012

Öskudagur

hedder den dag der bliver fejret i mit gamle hjem land i dag. Det er en gammel heden skik som siden hen blev flyttet over til katolsk tro.Der bliver lavet sådan nogle små poser og puttet aske i dem(det er dog ikke gjort i dag). Der bliver hæftet for med en rimelig lang tråd der siden får en bøjet knappenål på enden. Siden gik vi rundt og fik hængt de små poser på ryggen af dem vi mødte på vejen.Og det var med at gøre det sådan at folk ikke lagde mærke til det.
Jeg er opvokset i en lille fisker by ude på landet og de gange vi tog til Reykjavík på Öskudag,blev til en ren fest for os søskende, fordi der var så mange vi kunne få hængt poser på og det var som om de var ikke lige så obs på det som de var i vores lille by.Ugerne inden blev der produceret aske-poser i massevis og alle mors stof rester blev brugt.Nogle gange lavede vi en kæmpe stor pose til at bære de små i og den hang så med en knappenål foran på vores skulder/bryst.
Eller de små blev hængt på indersiden af vores jakke.Det var i det hele taget en rigtig sjov dag.
 I dag er der så blevet mere en udklædnings dag lige som fastelavns dag her hjemme og børnene går rundt og synger for godter eller småpenge.Børnene holder fri fra skole i dag.
Öskudag kan i læse lidt mere om her, og her finder i den engelske version
Er der mon nogen gammel dansk tradition for dagen i dag?

Kan i have en rigtig god dag i dag,min står på møde med glaspigerne.

Knus og kram herfra
6

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tak for at give bloggen liv :)